Een ergonomische bureaustoel met ergonomie normering bevat veel instelmogelijkheden en is geschikt voor intensief gebruik. De beste ergonomische bureaustoelen helpen rugklachten te voorkomen en geven de hele dag zitcomfort en ondersteuning. Lees meer.
- Verstelbare rughoogte
- 3D armleggers
- NPR 1813 gecertificeerd
- Verstelbare lendensteun
- Verstelbare zitdiepte
- NPR 1813 Genormeerd
- Verstelbare lendensteun
- Zitdiepte verstelling
- NPR 1813 gecertificeerd
- Verstelbare lendensteun
- 3D armleggers
- NPR 1813 Gecertificeerd
- Zitdiepte Verstelbaar
- Kantelmechanisme
- NEN 1335 Genormeerd
- Zitdiepte verstelbaar
- Kantelmechanisme
- NEN 1335 genormeerd
- Verstelbare lendensteun
- Netbespannen rugleuning
- (N)EN1335 genormeerd
- Robuuste bureaustoel
- Vaste armleggers
- NEN 1335 genormeerd
- Hoogte verstelbare rug
- 3D armleggers
- NEN 1335 genormeerd
- Brede mesh rugleuning
- 3D armleggers
- NEN 1335 genomeerd
- Verstelbare rughoogte
- Verstelbare lendensteun
- NEN 1335 genormeerd
- Synchroonmechanisme
- Zwarte stoffering
- NEN 1335 Genormeerd
- Inclusief Hoofdsteun
- NEN 1335 Genormeerd
- Instelbare Lendensteun
- Inclusief Hoofdsteun
- NEN 1335 Genormeerd
- Instelbare Lendensteun
- Inclusief Hoofdsteun
- NEN 1335 Genormeerd
- Instelbare Lendensteun
- Inclusief Hoofdsteun
- NEN 1335 Genormeerd
- Instelbare Lendensteun
Waarom een ergonomische bureaustoel kopen?
Een groot deel van de beroepsbevolking brengt vele uren door op een bureaustoel achter een bureau. Het is daarmee voor velen het meest gebruikte meubilair. Een ergonomische bureaustoel zorgt voor optimale ondersteuning en zitcomfort waardoor de gebruiker optimaal zitcomfort ervaart en lichamelijke klachten voorkomen worden.
Een ergonomische bureaustoel heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een reguliere bureaustoel. De stoelen zijn helemaal naar je eigen wensen af te stellen waarmee klachten worden voorkomen. Daarnaast verhoogt het comfort je concentratie en productiviteit tijdens werkzaamheden.
Deze functies maken je bureaustoel ergonomisch instelbaar
Om langere tijd gezond gebruik te kunnen maken van je bureaustoel is het belangrijk dat deze goed is afgesteld. De mogelijkheden van de instellingen en het instelbereik verschillen echter per bureaustoel. Hieronder een overzicht van functies die op een ergonomische bureaustoel aanwezig kunnen zijn.
Zithoogte
Je ergonomische bureaustoel instellen begint bij de juiste hoogte. Het is aan te raden om de hoek van je knieën iets groter dan 90° te houden.
Zitdiepte
Deze functie zorgt ervoor dat de zitting naar voren en achteren geschoven kan worden. Bij de meeste bureaustoelen is het instelbereik van deze functie 6 tot 10 cm.
Lendensteun
Indien een bureaustoel is voorzien van een lendensteun dan geeft deze ondersteuning in de lage rug. De bolling in de rugleuning kan de holle kromming in de rug boven de broekriem opvullen voor extra steun.
Armleuning
De armleuning heeft vaak twee instelmogelijkheden. De breedte van de gehele armleuning kan bepaald worden door deze onder se zitting te verstellen. De hoogte middels een knop aan de armleuning.
Armlegger
De bovenkant van de armleuning kan voorzien zijn van extra verstel opties. Zo zijn er bureaustoelen waarbij deze in breedte of diepte verschoven kan worden. In enkele gevallen is de armlegger zelfs draaibaar.
Figuur: Functies van een ergonomische bureaustoel
Kantelmechaniek
Bij de meeste ergonomische bureaustoelen is een synchroonmechaniek aanwezig. Dit mechaniek zorgt ervoor dat wanneer de rugleuning naar achteren kantelt de zitting automatisch meebeweegt. Bij een A-synchroonmechaniek is de zitting onafhankelijk van de rugleuning in te stellen.
Rughoogte
Voor een goede aansluiting en ondersteuning zijn veel ergonomische bureaustoelen met een lage rugleuning voorzien van een verstelbare rughoogte. Bij bureaustoelen met een hoge rugleuning is deze functie vaak niet aanwezig.
Klachten voorkomen met een ergonomische bureaustoel
Een goede ergonomische bureaustoel helpt om lichamelijke klachten te voorkomen. Door de vele uren die we tegenwoordig zitten kan je snel klachten ontwikkelen aan je rug, nek of schouders. Door de juiste zithouding aan te nemen krijgt je lichaam de ondersteuning en bewegingsruimte die het nodig heeft. Dit stelt je in staat om ergonomisch te werken en relaxed de dag door te komen.
Veel mensen die een groot deel van de dag achter een bureau doorbrengen ervaren pijnklachten bij het zitten. Pijn aan de (onder)rug is hierbij de meest gehoorde klacht die vooral bij beeldscherm naar voren komt. Zoals hieronder in de illustratie te zien verliest de wervelkolom snel zijn natuurlijke positie bij een verkeerde zitpositie. Dit kan veroorzaakt worden doordat je lichaam in plaats van rechtop te zitten voorover hangt of juist onderuit is gezakt. De kromming in de (lage lumbale) wervelkolom veroorzaakt een overmatige belasting in een verkeerde zithouding. Hierdoor is er kans op problemen bij de tussenwervelschijven wat pijn veroorzaakt. Het advies is om problemen middels een goede stoel en zithouding te voorkomen.
Nek
Rug
Benen
Armen en schouders
Figuur: Ergonomische zithouding aannemen op een bureaustoel
Ergonomische bureaustoelen met Arbo normering
Voor bureaustoelen zijn er twee richtlijnen vastgesteld die vaak als de Arbo norm worden benoemd. Dit zijn de Europese NEN EN1335 normering en de Nederlandse NPR1813 normering. Door de grotere diversiteit in lichaamsbouw in Nederland (veel langere personen) is de NPR1813 een uitbreiding op de Europese norm. Een voorbeeld hiervan is het bereik van de zitdiepte die bij de NPR1813 normering 4 cm meer bereik heeft.
Gemiddeld genomen is een NEN EN1335 genormeerde bureaustoel geschikt voor mensen met een lichaamslengte van 151 tot 192 cm. Voor langere personen is het wenselijk te kijken naar een NPR1813 ergonomische bureaustoel of bureaustoel met verhoogde gasveer.
Enkele verschillen tussen de twee soorten ergonomische bureaustoelen
NEN 1335 | NPR 1813 | |
---|---|---|
Zitdiepte | 40 - 42 cm | 38 - 48 cm |
Verstelbereik zitdiepte | Minimaal 6 cm | Minimaal 10 cm |
Armleggers | 2D armleggers | 4D armleggers |
Hoogte armleggers | 20 - 25 cm | 20 - 30 cm |
Rughoogte | Minimaal 22 cm | Minimaal 37 cm |
Keuze bekleding en rugleuning bij bureaustoelen
Bureaustoelen zijn leverbaar in verschillende soorten materialen en afwerkingen. Naast de keuze voor instellingen en ergonomische normering is het ook belangrijk te kijken naar het gewenste materiaal. Kies je voor een mesh bureaustoel met luchtdoorlatende netbespannen rugleuning die koel is in de zomer? Of toch liever een luxe bureaustoel met lederen bekleding. Een aantal modellen zijn zelfs zowel in mesh als gestoffeerde variant leverbaar.
Gestoffeerd
De meestgebruikte bekleding van een bureaustoel is stof. Naast polyester stoffen zijn tegenwoordig gerecyclede duurzame stoffen beschikbaar. Een bureaustoel met schuimvulling en gestoffeerde rugleuning wordt door velen als comfortabel ervaren.
Gestoffeerde bureaustoelenMesh
Een bureaustoel met netbespannen rugleuning is luchtdoorlatend en heeft een ventilerende functie. Met name tijdens de zomermaanden heb je met deze bureaustoelen minder snel last van een warme of bezwete rug.
Mesh bureaustoelenLeder
Een leder of kunstleder bekleding geeft een bureaustoel een mooie luxe uitstraling. Daarnaast zijn deze bureaustoelen eenvoudig schoon te maken met een vochtige doek waardoor er minder snel vlekken in de bekleding komen.
Lederen bureaustoelenVragen over ergonomische bureaustoelen
Wat is een goede ergonomische bureaustoel?
Welke ergonomische bureaustoel past bij jou?
Zoals eerder aangegeven kan de keuze voor de juiste stoel online lastig zijn, maar door vooraf een aantal dingen in de gaten te houden moet het lukken om de perfecte bureaustoel te vinden. Hieronder een aantal leidraden om rekening mee te houden.
- Aantal gebruiksuren. Wanneer je 5 dagen per week, 8 uur per dag een bureaustoel gebruikt is ons advies om minimaal een NEN EN1335 genormeerde bureaustoel te kopen. Bij kort gebruik is dit niet noodzakelijk en volstaat een goedkope ergonomische bureaustoel.
- Locatie van de bureaustoel. Een bureaustoel op kantoor mag een zakelijke uitstraling hebben met de standaard zwarte kleur. Maar bij thuiswerkplekken waarbij de bureaustoel in het zicht staat is het ook wel leuk dat de bureaustoel naast goed zit er ook mooi uitziet.
- Functionaliteiten. Bekijk goed welke functies een meerwaarde voor je hebben. Snel last van (onder)rugklachten? Kies dan een ergonomische bureaustoel met verstelbare lendensteun voor een goede ondersteuning van de onderrug.
Welke ergonomische bureaustoel is goed voor je rug?
Wat maakt een bureaustoel ergonomisch?
Wat kost een goede bureaustoel ergonomisch?
Klanten vertellen over hun ergonomische bureaustoel
Jeroen K. kocht de Ergoline Comfort Mesh bureaustoel
Marielle van Kindercentrum de Bieënkorf over de Vitapro 600 bureaustoelen
Bestel nu je ergonomische bureaustoel en start met gezond werken
Investeer in je gezondheid door een ergonomische bureaustoel te kopen. Bij ergonomische-bureaustoel.nl hebben we naast een groot assortiment ook de kennis om jou te helpen. Bij de bureaustoelen proberen we al zo veel mogelijk informatie te geven, maar mocht je aanvullende vragen hebben dan kan je ons altijd bellen of mailen.
Start vandaag met gezond werken en bestel je ergonomische bureaustoel eenvoudig online bij ergonomische-bureaustoel.nl
Neem contact op met onze klantenservice door te mailen of te bellen.